Bahan-bahan:
2 keping ikan tenggiri
4 ulas bawang putih
1/2 biji lobak merah dipotong dadu
1 ikat sayur pak choy
4 biji cili padi
3 sudu bawang goreng
2 sudu minyak untuk menumis
1 sudu garam
3 cawan air
Sedikit lada hitam
Cara-cara:
1- Fishball: Ikan tenggiri dibuang tulang dan kulit, kemudian dicincang hingga lumat. Cincang halus 2 ulas bawang putih. Gaul bawang putih dan lada hitam bersama-sama ikan tenggiri yang telah dicincang lumat. Bulat-bulatkan dan letak ditepi.
2- Sup: Panaskan minyak. Tumis 2 ulas bawang putih yang telah dihiris halus sehingga keperangan. Masukkan 3 cawan air. Tunggu sampai air mendidih. Masukkan fishball yang telah dibulat-bulatkan tadi. Bila fishball sudah terapung dan bertukar warna, masukkan lobak merah yang telah dipotong dadu. Masukkan sayur pak choy dan cili padi. Tunggu 1 minit kemudian masukkan bawang goreng. Tutup api.
Berikut adalah fakta nutrisi bagi resepi di atas:-
No comments:
Post a Comment