Saturday, 30 March 2013

Teluk Senangin

My friend tanye saya... Cantik tak Pantai Teluk Senangin... Sebab kawan-kawan dia ada bercerita best pergi pantai ni. Memandangkan teluk senangin ni berada dalam daerah Manjung dan manjung adalah my hubby's hometown, diorang ingat saya dah berjalan-jalan ke Pantai Teluk Senangin ni.

Tapi disebabkan saya sendiri belum pernah sampai ke Pantai Teluk Senangin, minggu lepas saya ajak en. suami meronda ke sana. Almaklum kalau orang yang duduk tepi laut ni tak heran pon nak pergi pantai main-main air... Orang macam saya ni je yang meleleh air liur tengok laut!! Hahaha

Pantai Teluk Senangin terletak lebih kurang 90km dari bandar Ipoh (1 jam setengah perjalanan ikut lebuhraya Ipoh-Lumut), 210km dari Kuala Lumpur (3 jam 20 minit perjalanan ikut lebuhraya pantai barat), 20km dari Pekan Sitiawan dan Seri Manjong.

Hendak ke Pantai Teluk Senangin dari rumah saya di sempadan Sungai Buloh - Kuala Selangor hanya 192km dan mengambil masa selama 3 jam perjalanan menaiki kereta. Kami selalu ikut Route 1 - Lebuh Raya Pantai Barat untuk balik kampung en.suami. Perjalanan akan menempuhi bandar Kuala Selangor - Tanjung Karang - Sekinchan - Sungai Besar - Sabak Bernam - Hutan Melintang - Sri Manjung kemudian baru ke Jalan Teluk Senangin. Kelebihan ikut jalan ini ialah :
1- permandangan suasana kampung dan bendang sepanjang perjalanan
2- kalau lapar, boleh sahaja singgah di mana2 kedai makan dan restoran yang ada di tepi-tepi jalan atau kalau nak makan fast food boleh cari di bandar.
3- stesen minyak ada banyak kalau nak singgah mengisi petrol atau nak ke toilet
4- masjid-masjid besar berada di tepi jalan mudah dilawati dan singgah untuk bersolat.
5- gerai buah-buahan dan mentarang
6- banyak tempat lain untuk dilawati dan disinggahi sepanjang perjalanan.. Lagi-lagi kalau buat rombongan che kiah... Confirm seronok!! Next entry saya akan kabo tempat2 yang best sepanjang Sungai Buloh - Seri Manjung okay!
7- toll FREE

Pantai Teluk Senangin ini masih belum tercemar. Pantainya tak la berapa luas. Tapi keadaan pantai adalah sangat bersih. Kalau nak tidur boleh la sewa ada beberapa chalet2 yang diuruskan oleh penduduk kampung. Berikut adalah antara chalet dan kontek no. untuk dihubungi :

Teluk Senangin Chalet
012 312 7708
019 541 1619

Kamila Motel
019 307 7030
019 229 3171

Tuan Hj Kamal Zaman
017 588 7891
012 528 7825

Mesra Chalet Teluk Senangin
012 9198 447
016 558 9764

De Idaman Chalet
012 433 7576
05 677 1150

Pak Ya Chalet & Mini Camp
017 533 7051
013 432 7862

Jangan tanya saya mana chalet yang best sebab saya menginap di hotel 5 bintang iaitu rumah mertua saya je!!! Hihihi

Kalau nak lebih selesa dan penginapan berbintang-bintang boleh menginap di hotel berdekatan seperti Swiss Garden Resort atau Damai Laut Golf & Country Club

Perbagai aktiviti boleh dijalankan di Pantai Teluk Senangin ni. Anda boleh berenang, main pasir, memancing, kutip remis dan kepah, ber barbeque, naik banana boat pon boleh. Difahamkan pantai teluk senangin ni ada kawasan yang landai dan ada yang curam. Jadi sebelum benarkan anak-anak bermain air, anda dinasihatkan untuk memastikan kawasan mana yang selamat untuk anak kecil anda.

Kalau lupa nak bawa baju mandi boleh beli kat gerai-gerai jualan tu. Nak beli swim suit pon bole la singgah AEON Seri Manjong... AEON terbesar di Perak or korang singgah Giant or Tesco pon ada jual swimsuit. Jadi tak payah risau tentang terlupa bawa baju mandi hokay!!

Oh ye just to remind kat daerah Manjong ni korang jangan rasa rimas pula kalau korang di harungi oleh lalat yang banyak. Kat area Manjong ni memang banyak lalat walau pon korang menginap kat hotel berbintang-bintang tu. So harap maklum.

Ok dah kot info Pantai Teluk Senangin... Supaya hilang stress bila dapat tengok laut... ;)

--------------------
Breakfast :
1- nasi dagang
2- teh ais

Lunch :
1- chicken mushroom sizling
2- lemon ice

Dinner :
1- potato chip

H2O : 1L
Aktiviti kardio : -













2 comments:

  1. salam maaf tuan saya tumpang beri pencerahan no telefon pak ya chalet 013 432 7862 bukan lah kepunyaan pak ya chalet sebaliknya no. tel individu lain mohon dibuat perubahan terima kasih

    ReplyDelete
  2. Tumpang tnya, kalau nak ke teluk senangin tu, stesen bas paling dekat st esssen bas manjung atau lumut ye? :)

    ReplyDelete